KODI I DREJTIMIT TE FJALORIT ALBANISTIK / Nezir Myrta

Shko poshtë

KODI I DREJTIMIT TE FJALORIT ALBANISTIK / Nezir Myrta

Mesazh nga Hene@ prej Wed Apr 22, 2009 12:12 pm

KODI I DREJTIMIT TË FJALORIT ALBANISTIK


E pse ju thua këtyre fjalëve sipër: temë, tezë, diotezë, teori, teatër, teo, teolog, antonim, sinonim, partonim, etnonim, pseudonim, toponim, antroponim, (kështu i kemi në shkencën shqiptare, e mos çoni pluhur, se as i keni ditur as shkruar drejtë as spjeguar drejtë).

Në këto fjalë e fjalëformime (terma e kompozita), mungon tingulli shqip - th dhe folja THE (prej foljes me thanë, për të thënë) edhe nuk ka kurrëfar mundësia spjegimi, kur sot kemi spjegimin shqip!

Jo thio miko, se ta kanë futë zanafillen e shkences në SHQIP me direktiva: pelazg, temë, teori, teatër, teo, teolog, teologji, tezë, metatezë, anitezë, diotezë, antonime, sinonime, etnonim, patronim, antikitet ...ti je i rreshtuar pas tyre, përderisa flet si ata këto termine.

Unë i flas shqip nga fjala pellg (jo pelag), ku mungon folja THE, zanorja y, tingulli LL, tingulli dh...:

- pellgas, Pellgasishtja, pellgazgjike

illir, illirian Illiria (jo, ilir, ilirian iliria)

etninom - nom etnik, emër etnik (jo etnonim)

thezë (ajo që thohet, the thezë, the me zë)

themë, (the gjatë një subjekt, përmblodhe thëniet, themë)

theori,

theatër,

Theo-Zot

Thot-i (jo toti)

theo,

theolog,

theologji,

thezë,

metathezë,

antithezë,

diothezë,

kathedër (jo katedër-a)

Promethe,(jo Promete)

antinom, (jo antonim)

toponom (jo toponim)

antroponom (jo antroponim)

synonom, (jo sinonim)

sympozium (jo simpozium)

symbol (jo simbol)

etninome, (jo etnonim)

patronom, (jo patronim)

ethymolog, ethymologji-a (jo etimolog, etimogjia)

Dhodhonë, Dhodhona (jo dodona)

Dardhania, etninomi dardhan

Thrakishtja, thrrak, thrrakasit... (jo, trakishtja, trak, trakasit)

antikuit (antikuni, kundër kuniformit pellgasisht Cuneiform Language) - ju po flisni e po rreshtoheni pas sllavëve ashtu sikur derisot edhe me shkencë e fjalor shkencor albanistik! Sllavët e kanë përshtatur në gjuhët e tyre - pelazgi - pelag, arkipelag - ti ece pas tyre - jo unë - a po ta kap rradakja tash?

symbol (që është sy, që bie në sy, shihet i pari)

sympozium (symësy,në diskutim shkencor)

therror (therrje në masë, masakër) terror sll.lat.

Për tu drejtuar historia shqiptare, duhet drejtuar shkenca shqiptare, se nuk bën mbrapsht gjith historinë!
avatar
Hene@
Antar i e regjistruar
Antar i e regjistruar

Numri i postimeve : 280
Points : 379
Reputation : 9
Registration date : 24/01/2009

Shiko profilin e anëtarit

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: KODI I DREJTIMIT TE FJALORIT ALBANISTIK / Nezir Myrta

Mesazh nga Hene@ prej Wed Apr 22, 2009 12:12 pm

NORMA NUK PIKU NGA QIELLI
GJUHA EMROI - TOKË E QIELL


Unë dua të flasim e shkruajmë drejtë shkurt e trup shqip, që mos tëkemi fjalë boshe pa kuptim brënda shqipes, kur kemi gjuhën mëtë pasur indo-europiane e më gjërë... Norma nuk piku nga qielli, as ka normë që i sfidon fuqisë së mendimit të drejtë, të ditur e të guximshëm! Norma kur nuk është në rregull, duhet ndryshuar me rrënje, ka normë e normë - që ndryshon vitaliteti i veprimit, gjallëria e të menduarit, nisma e veprimit - nëse është dikush gjallë!

Respekti reciprok krijon vlerën! Na kërkojmë rishqyrtim dhe do ta bëjmë patjetër, përndryshe e bën koha! Çdo kohë ka njerëzit e vet dhe çdogjë që nuk përsoset, destinohet, fatkeqësohet të bie vetiu - sepse gjuha është gjallë - përderisa populli është gjallë! Kaloi më koha e shablloneve dhe dominimeve, duke vuajtur me shekuj për shkak të normave e normimeve!

Norma nuk është prefekte, por don përsosje, ngritje, stimulim, gjak të ri të gjuhës, pikërisht nga rrënjet e lashta, aty ku bulëzon shpirti i fjalës dhe jo që është mëkat, por është dhunë e shtypje, kur mbeten fjalët e një gjuhe botërore të kohës, si gjuhë e Natyrës, si gjuhë e Zotit - dhanëti njeriut e të zhduken nëpër gjenerata edhe të flasim e mos të dijmë çfarë flasim - kur kemi mundësi e nuk ia dijmë kuptimin fjalës së përdredhur, të falsifikuar, të detyruar, të imponuar!

Ti po flet për normen, e janë në hall edhe vet ata që bënë normen, se kur nuk munden të bëjnë diç, duhet ndihmuar - dikush duhet ta bëjë normen, e persosi, ta spikati - asgjë as norma nuk persoset vetiu, se thash: norma nuk piku nga qielli! A ka ma mjerim, se ta flasësh fjalën, e mos të ia dijsh kuptimin - por të orientohesh si i vërbëri me shkop, duke pyetur: kush e paska, kah erdhi, pse erdhi, kah po shkon...?! Kur e kemi në Shqipen madhore! Është mallkim i Shqipes, nëse nuk e bëjmë!

* fjala pellgazgjike, është ai tingulli gj, ngase del pellgazike, ku tingujt s,z, evolojnë sipas theksimit në të shprehurit, (letargjike, kirurgjike, morfologjike, biologjike, fiziologjike, ...) ndoshta u bë për dallim nga tjerat gjuhë panevojë, ashtu sikur është përdorimi (përgojimi) i tingullit ë, vendepavend, gjoja si theksime shqipe, që sotetutje kemi probleme studimi e njohjeje të drejtë botërisht - e ai gj, si forcë theksimi fuqizimi fonetik, sikurse kemi joevoluim tingujsh s,z (tiranas, prishtinas, dukagjinas, janinas, makedhonas, epirotas...), bën edhe - pellgasike.
avatar
Hene@
Antar i e regjistruar
Antar i e regjistruar

Numri i postimeve : 280
Points : 379
Reputation : 9
Registration date : 24/01/2009

Shiko profilin e anëtarit

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Mbrapsht në krye


 
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi